Tabáci I. – Interview: Tabák Selský vs. Tabák Virginský

Říká se, že nejštastnější život vedli indiáni. Celý den běhali po lese a hledali jídlo, večer si dali dýmku s tabákem a pomilovali své ženy. Tento dokonalý model však moderní civilizace rozbila. Tabák je však stále oblíbený, ačkoliv proti němu zbrojí nejeden doktor, asketa či tábakoterorista. A jak se zbavit závislosti na tabákových továrnách? Buď přestat kouřit (radikální nepromyšlené řešení) a nebo si vyrobit cigaretu sám. Dá se to vůbec?

Prej dá. Jako první je ale nutné pochopit, že rostlin tábaku je hodně moc, avšak tabáci vhodní ke kouření jsou v zásadě jen 2 a to tabák viržinský a tabák selský. Pojďme si oba přítomné tabáky představit v krátkém interview:
Jak moc jste nároční na pěstování?
T. Selský: Nejsem žádné máslo, takže zvládnu i tvrdší podmínky.
T. Viržinský: Dovolím si poznamenat, že také nejsem úplně z másla, ale jsem tak trochu choulostivější na výkyvy počasí, zejména chladno mi dělá problém.

 
Teď trochu intimní otázka, pánové. Jakou máte velikost?
T. Selský: Záleží na teplotě a dalších faktorech to je jasný, ale odhadem se můžu chlubit velikostí někde mezi 30 a 150 centimetry.
T. Viržinský: Ehm, přiznám se, že mám podobný problém jako kolega, zkrátka záleží na okolnostech. Nutno však podoknout, že já se pohybuji v trochu jiných číslech, cirka 70 – 300 centimetrů.
(T. Selský obdivně pohlíží na T.Viržinský)
Předpokládám, že větší velikost jde ruku v ruce s větší výtěžností, je to pravda?
T. Viržinský: V drtivé většině případů ano.
T. Selský: Bohužel.
A jak jste na tom s chuťemi?
T.Selský: Já jsem pěkně vostrej. Chápeš. Hodně nikotinu, hodně látek, hodně nikotinu a všeho.
T. Viržinský: Se mnou si přijdou na své milovníci jemnějších choutek.

 

Co říkáte na fermentací?
T.Selský: Nebudu kecat jako, ale bez fermentace jsem k nevydržení (smích). Ale vážně, když se pořádně nevyfermentuju, tak prý chutnám odporně, takže v tomhle je to se mnou těžký no.
T. Viržinský: Já jsem v tomto ohledu, narozdíl od kolegy, o něco liberálnější a pružnější, takže jsem, lidově řečeno, otevřený všemu. Nechám se rád vykouřit bez fermentace i po ní. Kdykoliv, kdekoliv.
To tedy bylo krátké představení dvou nejčastěji pěstovaných rostlin tabáku, o kterých v tomto seriálu rozhodně neslyšíme naposledy. Z duelu vychází o něco lépe tabák viržinský, který jednak není nezbytně nutné fermentovat a jednak má příjemnější chuť. Nevýhoda je však v samotném pěstování, kdy je tabák viržinský nutné chránit před chladnem a zároveň najít místo, kde se tak velké tabákové křoví vleze.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *