Moučný mozek – Kapitola 3: hodné a zlé makroživiny

Problematika přeceňování sacharidů a podceňování tuků byla už nakousnuta v první kapitole, autor ji však v kapitole třetí rozvádí do důsledků a za pomocí mnoha studií a kasuistik uvádí důvod, proč stavět tuky na piedestál a sacharidy uvrhnout v zatracení.

Po krátkém povzdechnutí nad paradoxem, že špatné výživové poradenství v podstatě odstartovalo řadu chronických onemocnění a obezitu, následuje krátký úvod, který se věnuje rozdělení tuků na špatné prozánětlivé omega 6 mastné kyseliny, které se nachází ve ztužených rostlinných olejích a přínosné protizánětlivé omega 3 nenasycené kyseliny, jež najdeme třeba v panenském oliváči, kokosovém a lněném oleji nebo rybím tuku.

Kromě toho existují také nasycené tuky, které mají živočišný původ a získáváme je z másla, vajec, sýrů či masa. Právě omega 3 a nasycené tuky by měly být dominantou našeho jídelníčku.

Velký důraz klade Dave na cholesterol, na který pěje ódy ze všech stran. Několik stran psaných na obranu cholesterolu a jeho minimálnímu, či snad nulovému vlivu na ischemicou srdeční chorobu, střídá rozsáhlý výčet neurologických onemocnění na něž má cholesterol blahodárný vliv.

V mozku se ukrývá až 25 % cholesterolu, který máme celkově v těle a jeho hlavní funkcí je chránit neurony, umožňovat nervový vzruch, jelikož se podílí na stavbě myelinových pochev, a v neposlední řadě je nezbytnou složkou nutnou k tomu, aby se mohly vytvářet nové nervové buňky a spoje. Choleresterol je navíc prekurzorem vitamínu D, takže pokud ho máme málo tak se můžeme opalovat až do černa a stejně se nám nevyrobí. V neposlední řadě se z cholesterolu vytváří důležité hormony jako je estrogen či testosteron a Dave nezapomněl zmínit, že se jeho pacientovi – pětasedmdesátiletému dědovi díky cholesterolu postavil i bez viagry. Cholesterol tedy účinkuje i proti erektilní dysfunkci a zvyšuje libido.

Za stav tlouštíků a tupců za velkou louží však nemohou jen výživoví poradci, farmaceutické společnosti a jiní koblížkoví lobisté. Do boje s tukem vstoupila i dezorientovaná americká vláda, která nízkotučný sacharidový výstřelek módy značně podporovala. Pokud bychom chtěli být amerikoparanoici, jak lze nazývat fanoušky konspiračních teorií o Americe, můžeme spekulovat, zdali to třeba nebyl záměr, jak přesunout pozornost od jiných problémů nebo cíleně snižovat inteligenci americké populace. Kdo ví? Někdy je lepší nevědět.

Vyvracení mýtů ohledně sacharidů a tuků však stále nebere konce. Jedna z největších mystifikací, která se podle Dava všeobecně rozšířila, je, že mozek se vyživuje glukózou. Jedná se však o omyl, protože mozek je živ a zdráv z tuků, svědčí o tom i fakt, že se jedná o jeden z nejtučnějších orgánů v těle.

A co říci závěrem? Gratuluji, váš mozek je tlustoprd.

Vždy klidný a rozvážný Perlmutter umí být i pěkný vztekloun, což předvedl, když v knize přišla řeč na statiny – léky, které se podávají na snížení cholesterolu v těle, tedy léky, které prakticky ničí mozek. Jejich jediné plus je, že mají i protizánětlivý charakter, nicméně Perlmuter zdůrazňuje, že negativa převažují a statiny dělají z lidí psychopaty. Dále statiny ochromují schopnost buněk vytvářet koenzym Q10.

Většina z nás tuší, že se jedná o koenzym, který je asi dost super, ale co všechno vlastně umí? Jde o látku podobnou vitaminu a je důležitým antioxidantem. Zajišťuje například uvolňování energie v buňkách – třeba v těch svalových, kde se energie bezpochyby hodí. Nedostatek kvé desítky také může vyvolat selhání srdce, což leckomu zkazí den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *