Játra. Orgán neřesti, který umí odpouštět

Vychlastat si játra – cíl mnoha studentů a bohémů, který není těžké splnit. Když si navíc takový alkáč semtam dopřeje ještě nějákej ten sejra, smetanový dortíček a pořádně tučný bůček, játra přestanou stíhat a začnou vás srát, pití už nebude taková zábava a vy si začnete své rozmary vyčítat. Dobrá zpráva je, že pokud to nedoženete do fatálních stavů, tak jsou výčitky zbytečné. Játra jsou totiž trochu jako načtená stránka na netu a dají se celkem snadno obnovit. Jejich regenerace však vyžaduje spolupráci. Zmáčknout F5 bohužel nestačí.

 
Jako první je nutné zjistit, zdali jsou játra skutečným viníkem. Nikdo přece nechce abstinovat jen tak pro srandu králíkům a dalším živočichům v okolí svých jater. Příznaků poškození jater je opravdu hromada, proto je nutné si je dávat do souvislosti se svým předchozím jídelníčkem a životním stylem – chlast, cigarety, drogy, prášky, tučné, sladké, moučné, mléčné, nepravidelný a pozdní spánek, stres a špatné ovzduší vám dává velkou naději, že vaším trnem v patě jsou právě vyčerpaná a smutná játra.

 

Indicie, že máte játra na kaši:

1) Žlutost kůže nebo bělma očí
Zde je namístě návštěva lékaře, zřejmě jste to s neřestmi přehnali opravdu příliš nebo jste se nakazili něčím, co vám játra poškodilo. Žlutost by neměla být standard a dieta by nemusela stačit.

 
2) Trávení, nevolnost, nechutenství, zvracení a další mňamky
Nikoho asi nepřekvapí, že špatná funkce jater má vliv na metabolismus. Pozornost byste měli věnovat zejména tomu, jestli vaše reakce na tučné a mléčné jídla je běžná nebo naopak. Zvracení a nevolnost po menší než obvyklé dávce alkoholu je dalším vodítkem. Na hovno je také stolice, ačkoliv je trochu nepatřičné nabádat někoho k pozorování vlastní stolice, tak změna konzistence či barvy je další indicií. Také příliš oranžové čůrání může znamenat snahu vyloučit bilirubin ledvinami, protože játra nestíhají (druhou možností je, že vlastník močové trubice málo pije. Vodu.) V neposlední řadě je zde chuť k jídlu. Teda vlastně není.

 

 
3) Nafouklé a bolavé břicho
Jste-li Otesánek a snědli jste celou svoji rodinu, tak následující řádky nejsou pro vás. V opačném případě se může jednat o další symptom. Poškození jater způsobuje přebytek vody v dutině břucha, to se nafoukne, je měkké a často způsobuje bolesti a křeče. Bolet mohou i samotná játra, která se nachází v pravé horní části břicha, zhruba tam, kde končí žebra.

 
4) Zadržování vody i jinde
Při poškození jater se voda kupí také v dolních končetinách. Tento příznak však může souviset i s jinými typy onemocnění a není tak zcela směrodatný.

 
5) Svědivost ničeho
Když jsou játra v háji, dostává se do krevního oběhu mnohem více toxinů, které se pak tělo snaží vyloučit kůží, což způsobuje nepříjemné svědění. Na vyrážku se však netěšte, svědění bude neviditelné.

 
6) Psychické problémy a únava
Špatně přefiltrovaná krev s toxiny nedovoluje mozku fungovat tak, jak by bylo vhodné, člověk je pak mnohem více unavenější, méně soustředěný, agresivní a uvztekaný. Vznětlivost ve spojení s játry má dokonce i stopu v psychologické terminologii, kdy slovo cholerik, je odvozeno od latinského chole, což znamená žluč.

 
To jsou rámcově nejčastější příznaky. S výjimkou žlutosti však nemusí být vždy signifikantní a znamenat jen problém s játry. Pokud si však symptomy dáte do souvislosti se svým životním stylem a problém s játry vám dává smysl, trefíte se často do černého.

 

 

Jak vyléčit játra?

Játra se skutečně regenerují ze všech orgánů snad nejlépe, je však nutné jim trochu pomoct. Jednak je nutné zdržet se jídel a látek, které tento orgán zatěžují a jednak je vhodné přidat „dobroty“, které játrům naopak pomohou.

 
Při jaterní dietě je podle většiny zdrojů nutné nejist vše dobré, univerzálně však platí vyhýbat se:
– Tučnému masu
– Smaženým výrobkům
– Tučným mléčným výrobkům
– Sladkostem a čerstvému pečivu
– Tučným ořechům
– Ostrému koření
– Alkoholu

 
Co naopak regeneraci jater pomáhá?
– Čerstvá zelenina a ovoce
– Libové maso
– Šťáva z ředkve
– Tinktura z vlaštovičníku většího
– Prášek z hořce žlutého
– Ostropestřec mariánský
– Odvary z kořene rybízu
– Některé zdroje uvádějí, že přirozeným pomocníkem jsou také jídla z krup

 

 

Snad se vám podaří dostat játra zpátky do formy. Bez nich jdou totiž všechny jedy rovnou do krve a to není zrovna to, co by způsobilo pohodu. A jak říká staré známé přísloví: Bez jater a pohody do hospody se nechodí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *