Jak probíhá výroba instantní kávy?

Zaklapnout budík, rozlepit oči, poškrábat se na rozkroku, vstát, vyčůrat se, vyčistit si zuby, zapnout konvici, nasypat kafe, postavit lžičku, zalít a vypít. Mnozí příslušníci lidské rasy jsou na svou ranní rutinu natolik zvyklí, že si vstávání bez hrnku instantního kafe nedokáží ani představit. Kde se však vzaly ty malé hnědé krystalky, které se ochotně rozpustí ve vařící vodě?

Kávová zrna a způsob jejich úpravy

Možná leckoho překvapí, že základní surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou skutečně kávová zrna. Ta se pod vysokým tlakem louhují ve vařící vodě a následně se suší – buď metodou sprejování, kdy se výluh rozstřikuje v proudu horkého vzduchu až do té doby, než se kapičky přemění v prášek.

Druhým způsobem je vymražování neboli lyofilizace, kdy se káva suší naopak ve velmi nízkých teplotách. Hatery veškerých éček a aditiv potěší, že se do rozpustné kávy obvykle nepřidávají.

Jaké jsou zdravotní rizika instantního kafe?

Ačkoliv vypadá instantní káva podobně nezdravě jako jiné instantní dobrůtky, neurolog Mlčoch ve své online poradně upozorňuje pouze na tři rizikové látky, jejichž hodnota se u různých výrobců liší . Jedná se o jed ochratoxin A, který vzniká kvůli plísním při špatném skladování a akrylamid a furan, což jsou látky, které se v kafi objeví v důsledku špatného pražení a jsou rakovinotvorné. Pokud tedy výrobce kávu kvalitně vypraží a skladuje tak, aby mu kafe nezplesnivělo, eliminuje tím de facto hlavní zdravotní rizika instantní kávy.

Kvalitu rozpustné kávy samozřejmě nemůžeme srovnávat s běžnou kávou, nicméně pokud jste líní měnit své ranní návyky, nemusíte se obávat, že by vám třeba narostla třetí, popřípadě čtvrtá ruka, může se však vyplatit pečlivý výběr výrobce. Takže zbývá už jen zapnout konvici, zabořit lžičku a vychutnat si barbarskou verzi kávy bez zbytečných výčitek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *